KUCHNIA, MAJORKA

Siadamy do stolika, czyli co najbardziej uraduje nasze podniebienie na Majorce?

Kuchnia na Majorce jest z pewnością czymś, czego każdy musi spróbować przynajmniej raz w życiu.

Majorka ma bogata historię kulinarną, która obejmuje zarówno wpływy rzymskie, jak i afrykańskie, a także własny tradycyjny styl hiszpański. Chociaż gastronomia wyspiarska jest niemal identyczna jak kontynentalna, istnieją pewne znaczne różnice. Na Majorce dania zawierają tropikalne składniki i owoce morza wyławiane w okolicach wyspy. Od warzyw takich jak kalafior, szparagi, cukinie  po migdały i pomidory, majorkańskie talerze są zdrowe i smaczne.

Śniadanie

Świeża Enssaimada w połączeniu z kawą to typowe Majorkańskie śniadanie.

Aby rozpocząć dzień, wielu majorkańskich mieszkańców je rodzimy specjał z Majorki, czyli Enssaïmada. Słodka spiralna drożdżówka posypana cukrem pudrem. To tradycyjne ciasto wyrabiane jest od XVII wieku i jest ulubionym porannym przysmakiem, który świetnie komponuje się z kawą lub gorącą czekoladą. Chociaż większość Enssaïmades produkuje się bez nadzienia, niektóre piekarnie wypełniają je innymi składnikami, takimi jak śmietana lub czekolada. „Saim” po katalońsku oznacza „smalec wieprzowy” bez którego ta prawdziwa nie może się obyć.

Ciekawostką jest, że na Filipinach przyjęła się równie dobrze majorkańska ensaïmada (powszechnie pisane ensaymada w językach filipińskich). Przybyła tam dzięki kolonistom ponad 300 lat temu, wariant filipiński ewoluował przez wieki i jest prawdopodobnie jednym z najczęstszych przysmaków w kraju. Miejscowe ciasto to brioche pieczony z masłem zamiast smalcem i posypane tartym serem i cukrem.

Lunch

Coca de Trampó
Coca de Trampó – kruche ciasto i warzywa to przepis na idealny lunch.

Południe to czas na lekki lunch najlepiej z lokalnym serem Grimalt, Coca de Trampó (pizzą warzywną), miejscowym mięsem o nazwie Panada i smacznymi zupami ryżowymi z warzywami i mięsem. Koniecznie trzeba zjeść Pa’amb Oli, typowy majorkański wiejski chleb z czosnkiem, pomidorem, szynką i oliwą z oliwek (czasami można znaleźć też na pajdach chleba Nasz ulubiony marynowany koper morski czyli hinojo marino).

El Frito mallorquín


Mówi się, że danie to zostało już ugotowane w XIV wieku, dlatego jest jedną z najstarszych receptur na wyspie. Tradycyjnie smażone mięso można przyrządzić z chudej wieprzowiny lub jagnięciny (czasami wątróbki). Do tego dodaje się: ziemniaki, czerwoną paprykę, szczypiorek, groch, czosnek, oliwę z oliwek, koper włoski i sól.

Ślimaki

Ślimaki w sosie pomidorowym.


Ci, którzy lubią ślimaki, będą bardzo zadowoleni z tego dania. Towarzyszą im często ziemniaki oraz bulion z pietruszki, czosnku, kopru włoskiego, mięty pieprzowej i chili. Pychotka!

Inną specjalnością, której nie można pominąć, są tradycyjne majorkańskie ciastka Quelitas, zazwyczaj połączone z Sobrassadą, serem lub oliwą z oliwek. Od śniadania po kolację gastronomia Majorki z pewnością zadowoli kubki smakowe każdego.

Tapas to kolejne smaczne danie na lunch major kański. Te „małe kąski” obejmują kombinację mięs i warzyw zwieńczonych soczystymi sosami. Bez względu na to, czy są to kalmary, czy mini klopsiki, tapas to pyszny majorkański lunch.

Kolacja

Paella Marinera

Na kolację do stołu zapraszają cięższe potrawy. Zazwyczaj posiłek rozpoczyna się około 20. Nie zdziwcie się, jeżeli poza wysokim sezonem większość restauracji będzie otwartych po godzinie 18 J Od solonego dorsza po świeże ostrygi i kalmary, Majorka to raj dla miłośników owoców morza. Dla tych, którzy wolą, aby ich kolacja została złapana na lądzie, Lechona to pyszna, pieczona cała wieprzowina, która zazwyczaj podawana jest na specjalne okazje. Jednak większość lokalnych restauracji piecze swoje świnie w niektóre dni w tygodniu, więc rozejrzyjcie się i koniecznie spróbujcie tego lokalnego ulubieńca. Majorka ma również Sobrassadę, która jest rodzajem pasztetu z wieprzowiny. Jest zwykle spożywana z chlebem, ale jest też stosowana jako specjalny składnik w innych typowych daniach.

Oczywiście nie możemy rozmawiać o Majorce bez wspomnienia o jej Paelli. Jest to typowe ulubione danie hiszpańskie, dostępne w wielu rodzajach, począwszy od owoców morza, warzywne, drobiowe i mieszane. Paella to połączenie ryżu, warzyw/mięsa, a także różnorodnych pysznych ziół i przypraw. Na wyspie jest wiele straganów, które gotują paellę na ogromnej patelni, gotowej służyć przechodniom w tacce z fast foodami. Są też niezliczone restauracje na całej wyspie, które przyrządzają tylko Paelle, każdy z własnym indywidualnym smakiem i sposobem gotowania. Ciekawostką jest, że typowy Majorkańczyk nie przyrządza jej sam w domu – jest do danie jedzone głównie na mieście .

Popularne ośrodki turystyczne, takie jak Magaluf, Alcudia i Arenal, mają nie tylko restauracje serwujące tradycyjne dania kuchni majorkańskiej, ale także setki restauracji, w których przygotowywane są najlepsze dania kuchni brytyjskiej, niemieckiej i włoskiej, idealne dla dużej liczby turystów wędrujących po tych kurortach. Czasami niestety jest to zwykły fast-food w akompaniamencie starego oleju.

Niezależnie od tego, w która część Majorki trafisz, na pewno nie będziesz zawiedziony, jeśli chodzi o jedzenie. Dzięki różnorodności najlepszych restauracji serwujących szeroki wybór smacznych potraw każdy znajdzie coś dla siebie.

Dodaj komentarz